כרזת הסרט פורסט גאמפ

"הרבה פעמים ההתמודדות החברתית יותר מגבילה מהמוגבלות עצמה"

רבים מהסובלים מהפרעות בתחום הנפש, מעידים כי הסטיגמות החברתיות המלוות אותן מחמירות את המצב בהרבה. בישראל המצב אף חמור במיוחד. יוזמה חדשה, שנולדה בתוך כיתות אוניברסיטת תל אביב, מבקשת לפרק את הדעות הקדומות באמצעות קמפיין חברתי, תרתי משמע

"גליה בת 35, יזמית חברתית, שחקנית טניס – וחולת מאניה דיפרסיה". אם יצא לכם להיתקל במודעה בעלת ניסוח דומה על לוחות המודעות באוניברסיטת תל אביב, או על גבי הקירות הווירטואליים בפייסבוק, ותהיתם מה הסיפור – התשובה היא, יוזמה של סטודנטים שמטרתה לעורר את המודעות לסטיגמה עמה מתמודדים בעלי צרכים מיוחדים מתחום בריאות הנפש.

התמודדות זו אינה דבר נדיר בישראל. לפי נתוני משרד הבריאות והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אחד מכל שישה אנשים בישראל (כ-17.5%) סבל או יסבול במהלך חייו מהפרעה נפשית של דיכאון או חרדה. רק במהלך שנת 2016, כעשירית מהאוכלוסייה הבוגרת פנתה לגורמי מקצוע על מנת לקבל ייעוץ בנושאים נפשיים – מתוכם כמחצית פנו למרפאות בריאות הנפש ברפואה הציבורית והפרטית. כמו כן, שלושה מתוך 1,000 תושבים בישראל אושפזו בשנה החולפת בבתי חולים במחלקות לבריאות הנפש.

לבד מההתמודדות עם הקשיים הנפשיים, רבים מהמתמודדים מעידים כי הם סובלים בנוסף מהסטיגמה החברתית המלווה את מצבם הנפשי. מסקר שנערך בשנת 2008 עלה כי שליש מהסובלים מבעיות בתחום הנפש דיווחו על תחושה של מבוכה, בושה, חוסר נוחות, אפליה ויחס שאינו הוגן שהתלוו לבעיותיהם – כמעט כפול ממה שמדווחים אנשים הסובלים מהפרעות נפשיות במדינות מפותחות אחרות.

"הרבה פעמים ההתמודדות החברתית יותר מגבילה מהמוגבלות עצמה" אומר תומר יצקן, אחד הסטודנטים המובילים את היוזמה ויו"ר תא סמ"ן (סטודנטים מובילים נגישות ושילוב) באוניברסיטת תל אביב, הפועל למען שילוב סטודנטים בעלי מוגבלויות בקמפוס. "כשמדברים על סטיגמה של נכה בכיסא גלגלים, כמוני, כולם יודעים שקיימת בעתיות ומהי בדיוק, זה כבר יותר מקובל בחברה. מתמודדי בריאות הנפש הם קבוצה גדולה פי כמה – ועדיין זוכה לניכור הרבה יותר גדול בחברה".

"אחת הסטיגמות על חולי נפש היא שהם אלימים ומסוכנים" אומרת טלי אבנת, גם היא בין מובילי היוזמה, "ומה שקשה זה שהנכות אינה נראית, אז אנשים לא יודעים איך להתמודד איתה. בגלל זה אנשים גם לא רוצים להיחשף".

יצקן ואבנת, ביחד עם עופר מוסקוביץ' וגליה סגל, "כוכבת" הכרזה שהוזכרה בפתיח, מובילים את הפרויקט כחלק מתוכנית לעידוד מעורבות חברתית הנקראת "מתחברים+". הם משתתפים במסגרתה בקורס המזכה בנקודות זכות אקדמאיות, ובו משתפים פעולה סטודנטים ו"מתמודדי נפש", כלשונם, בקידום פרויקט חברתי בנושא. שיאו של הקמפיין, הנושא את השם "הסטיגמה שלך מגבילה אותי", הוא אירוע מיוחד שארגנו היוזמים, שיתקיים ביום רביעי הקרוב (ה-14.6) ובמהלכו ייערך מפגש עם מתמודדי הנפש שלוקחים חלק בפרויקט, מופע סטנד-אפ ופאנל בנושא התמודדות עם הסטיגמה על מתמודדי בריאות הנפש.

כרזות הקמפיין – בחלקן הדמויות מוצגות בשם בדוי – היא חלק פעיל ממש, אקטיביסטי, במסגרת הניסיון להתמודד עם הסטיגמה. גם טלי אבנת בחרה להיחשף בפומבי כחלק מקידום הפרויקט החברתי, והכיתוב, "בת 28, גולשת סאפ – אושפזה בבית חולים פסיכיאטרי" מעטר בגאווה בימים אלו את תמונת הפרופיל שלה בפייסבוק.

כרזת הקמפיין. עיצבה: ענבר עמיר

"זה לא היה לגמרי 'יציאה מהארון'", היא מספרת, "כי אני חושבת שרוב החברים שלי בפייסבוק יודעים, אבל בכל זאת זה היה מרגש עבורי. קיבלתי המון פידבקים חיוביים ומאוד לא ציפיתי שזה יהיה ככה. אולי חוץ מאימא שלי, שבהתחלה נורא נלחצה ואמרה לי 'זו טעות, את יודעת איזו סטיגמה זה ידביק לך?', ועניתי 'כן, זו בדיוק הכוונה'". אחר כך היא כבר הבינה למה זה חשוב לי".

מה המסר שהיית רוצה שייצא מהקמפיין הזה?

"הייתי רוצה ש'המתמודדים' – אני שונאת את המילה הזו – מי שמאובחן עם בעיה נפשית כלשהי, לא יפחד להגיד את זה, כי הוא לא יפחד מהתגובה של הסביבה, וזו הסיבה שגם אני יצאתי עם זה ככה".

ערב המודעות לבריאות הנפש יתקיים ביום רביעי, 14.6.2017, בשעה 17:30 בחדר 111 בבניין ריימונד באוניברסיטת תל אביב. הכניסה חופשית לקהל הרחב – ללא תשלום.

אוכלוסיות מוחלשות צדק חברתי רשתות חברתיות
{ לכתבה ""הרבה פעמים ההתמודדות…" לא התפרסמו תגובות }