הרב יגאל לוינשטיין. צילום מסך מתוך יוטיוב

"שירות מעורב בקרבי הוא בעייתי, קשה מאוד למצוא רב שיתמוך בכך"

קיצוני הזוי, או מחנך קפדן שרואה לנגד עיניו את משימת חינוך תלמידיו? בוגרי מכינת עלי משתפים את מחשבותיהם בנוגע לדברי הרב יגאל לוינשטיין, אחד מראשיה, שכינה הומואים "סוטים" ויצא בזלזול נגד שילוב נשים דתיות בשירות קרבי

לפני מספר שבועות כבשו את סדר היום התקשורתי מספר התבטאויות של הרב יגאל לוינשטיין, מראשי מכינת "בני דוד" בעלי, שהוקלטו בשיחה שערך לתלמידי ישיבה. הרב לוינשטיין כינה בין השאר את הנמנים עם קהילת הלהט"ב "סוטים"; אמר על גיוס נשים, כי "הבנות מהפריפריה בקרבי, האשכנזיות משחקות במחשב והולכות הביתה"; וניפק מספר פנינים נוספות, מהן נדף ריח חזק של שוביניזם, עיסוק במראה של נשים וזלזול בהן ובתרומתן לצבא.

מכינת עלי נחשבת למכינה החשובה בציבור הדתי לאומי. היא מוציאה מדי שנה בוגרים רבים ליחידות קרביות, ואחוזים גבוהים ביניהם גם ממשיכים לקצונה. בין בוגרי המכינה יש כיום לא מעט קצינים בכירים בעמדות מפתח, כשהמפורסם שבהם הוא תת-אלוף עופר וינטר, מפקד חטיבת גבעתי בצוק איתן וכיום ראש מטה פיקוד מרכז. ביקשנו לבדוק עם כמה מבוגריה: מה הם חושבים על דברי הרב.

נריה אייזנברג, בן 26 מירושלים, שירת כקצין בדובדבן. אייזנברג כבר אינו דתי כיום. השבוע הוא מספר שהסגנון הישיר אופייני לרב ולכן לא הפתיע אותו, ושגם את המסר הוא מבין. "הרב יגאל הוא מחנך", אומר אייזנברג, "וכמחנך הוא נדרש לתת מענה למכשולים המתפתחים בצבא, כשם שנדרש הורה ב-2017 לתת מענה חינוכי לילד שגדל עם האינסטגרם ביד אחת והפייסבוק ביד השנייה".

ומה המקבילה של זה בעולם הדתי-לאומי?

"לרוב, תלמיד שלומד ב'בני-דוד' יבקש לאישה בחורה יראת-שמים, עם שאיפות תורניות באותה הרמה שבה הוא נמצא במקרה הטוב, או ברמה גבוהה יותר במקרה הטוב יותר. הרב יגאל פונה לתלמידיו במכינה, שנמצאים ערב  הגיוס, ואומר: בת דתייה שתשרת אתכם בקרוב בגדוד לוחם, תהיה כנראה פחותה מהאידיאל התורני שאתם שואפים אליו. על כן – היזהרו! כשתהיו בצבא, כבר יהיה קשה יותר להפעיל את שיקול הדעת הטהור, ולכן 'זכרו את דבריי לעת ההיא'".

אייזנברג מנסה לשים אצבע על הנקודה ממנה חושש לוינשטיין יותר מכל: "הוא הבין שגיוס הבנות הדתיות למערך הלחימה עלול לפגוע בתלמידיו בכך שהם ימצאו בנות איכותיות מהמעלה הראשונה משרתות יחד איתם כתף אל כתף, והרגיש חובה להאיר את עיניהם של תלמידיו בניסיון שהם עומדים בפניו – בחירת בת הזוג שלהם. הרב יגאל מרים דגל אדום בפני התלמידים הדתיים המתגייסים לשירות צבאי משמעותי".

אלעד, ששירת בגולני, כבר מגן על המסר של לוינשטיין בפה מלא: "ככלל, אני מסכים עם האמירה שהרמה הדתית של נשים דתיות מידרדרת בצבא ושהשירות פוגע להן ברוחניות, קל וחומר בשירות קרבי. ברור שיש יוצאות מהכלל, אבל בגדול, זו המציאות בשטח – ולכן הרב יגאל צריך לומר את זה גם לתלמידיו".

גם אלעד אמנם מתנגד לשפה בה לוינשטיין נקט, אך מבחינתו אין בזה כדי לפגוע במעמד שלו בעיניו. "אסור להוציא את השיעור שלו מהקשרו. הרב יגאל דיבר לקהל מסוים, וגם התנצל על סגנון השפה, שבחלקו לא היה ראוי. מהיכרותי עם הרב יגאל, הוא בהחלט לא מזלזל בנשים, ההפך הוא הנכון. בכל השיעורים שהוא העביר על זוגיות שמעתי ממנו רק הערכה והערצה לנשים, הסגנון שלו מעולם לא היה מזלזל. אלו שיעורים מוקלטים, חלקם קיימים באינטרנט – מי שרוצה יכול לשמוע בעצמו".

ויש גם בוגרים שחולקים לא רק על הסגנון, אלא גם על התוכן הדברים. יוני, ששירת בפלס"ר שריון, מודה שמאז ההתבטאות של לווינשטיין הוא כבר לא מזכיר בשיחות את העובדה שהוא בוגר עלי. הוא חושב שדברי הרב פגעו במכינה ובבוגריה. "הסגנון היה לא ראוי ולא מתאים, על כך אין חולק. אבל יותר מזה – בעיניי אין קשר בין שילוב נשים בצבא ורמתן הרוחנית. האמירה הזו בהחלט לא מייצגת אותי ואת הדעות שלי. כמובן שגם 'נאום הסוטים', שעליו הרב יגאל כלל לא התחרט, ואף חזר על ביטוי זה פעמים נוספות – לא מייצג אותי ועצוב לי שזה היחס שהוא נותן לאנשים שונים ממנו".

בהמשך יוני מבקש לחדד נקודה הקשורה לגיוס נשים לקרבי: "דווקא מבחינה פיזית אני חושב שאכן יש בעיה לשלב נשים במערך הקרבי, ועובדה שבבה"ד 1 מורידים את הרף לנשים. מחקרים גם הוכיחו שזה פוגע להן בגוף הרבה יותר מגברים. מצד שני, כבר היו מקרים של נשים בכלל, ודתיות בפרט, ששירתו בצורה מעוררת הערצה במקומות הקרביים ביותר".

איך אתה מסביר אם ככה את דברי לוינשטיין? אתה חושב שהוא התנתק מהדעה הרווחת בציבור הדתי-לאומי?

"מהיכרותי איתו לא הייתי אומר שהוא התנתק, ובטח שלא הייתי מתאר אותו כאדם הזוי. צריך גם להבין שדעותיו בהקשר הזה מייצגות את כלל הרבנים והרבניות מהזרם הדתי-לאומי, אפילו המתונים ביותר. שירות מעורב במערך הקרבי הוא בעייתי, קשה מאוד למצוא רב דתי שיתמוך בכך".

אקטואליה דת ומדינה מגזין צבא
{ לכתבה ""שירות מעורב בקרבי…" לא התפרסמו תגובות }