עיתונאים, עם של מסכנים

ד״ר יובל דרור, דיקאן בית הספר לתקשורת במכללה למינהל, סבור שהעיתונאי החדש צריך לשלוט בתוכנות גרפיות, אבל שגם זה לא ימנע ממנו "להמשיך לחטוף בראש" | מגמות 2016

מה תהיה המגמה הטכנולוגית הבולטת בשוק התקשורת בשנת 2016?

״שינויים בדרך כלל לא מתרחשים בשנה אחת, הם יותר ארוכי טווח ולכן הניסיון לחזות בדיוק מה יקרה ב-2016 נראה לי מעט עקר. אם לנסות בכל זאת לנחש, אז הייתי אומר שהמגמה של המובייל היא מאוד חזקה. יותר ויותר אנשים לא קוראים את תכנים מהדסקטופ אלא במובייל, מה שאומר שכל אמצעי התקשורת צריכים להתאים עצמם והם עושים את זה. האפליקציה החדשה של ״ידיעות אחרונות״ היא דוגמה טובה לכך.

״אבל המגמה הכי חזקה היא בכלל לא טכנולוגית. מדובר בתוכן שיווקי. רוב התוכן היום, באינטרנט באופן ברור אבל לא רק, הוא תוכן שיווקי מובהק. רב התכנים בYnet-, מאקו, ו-וואלה הם לא תכני מערכת אלא תכנים שמישהו קנה. רובם, לא הכל. והמגמה הזו מתחזקת״.

האם אתה צופה שינויים משמעותיים בעבודת העיתונאי?

״בתכנית הלימודים החדשה שלנו אנחנו מלמדים סטודנטים עיצוב ותכנות. זה משהו שהוא לגמרי כבר פה. אנשי תקשורת בכלל – פרסום, שיווק, יח״צ, אנשי טלוויזיה או עיתונאים – צריכים היום להכיר את הכלים האלה. לא יודע אם לשלוט בהם, אבל להכיר. הם צריכים לפתח מיומנויות נוספות. אם לפני חמש שנים עיתונאים נדרשו לשלוט במדיה חברתית, אז היום אתה צריך לדעת קצת תכנות, פוטושופ, אינדיזיין.  ואני גם אגיד בסוגריים: העיתונאים ימשיכו להיות מסכנים. עיתונאים זה עם שכל הזמן חוטף על הראש".

האם אתה צופה שינויים משמעותיים בעבודה של כלי התקשורת?

״גם כלי התקשורת עצמם משתנים בכיוונים האלה, האחד קשור בשני. הרי למה אנחנו מכשירים את הסטודנטים שלנו להכיר כלי תכנות, כלי עיצוב וכלי הפקה? משום שארגוני התקשורת שאנחנו מכינים את הסטודנטים שלנו אליהם, הם כבר לא ארגוני תקשורת שהעיתונאי בהם בא עם לפטופ או מכשיר הקלטה ומקליט.

יובל דרור

"מעבר לזה, יש מגמה מאוד ברורה שתמשיך ותתחזק בשנים הבאות בכל העניין של דאטה, אבל ביג טיים. בכל ארגון תקשורת מודרני, ועשיתי לפני כמה חודשים סיור בארה״ב בכל המערכות הגדולות של אמצעי התקשורת בחוף המזרחי, כולם מדברים על דאטה. גם עיתונאים יתחילו לדבר בשפת הדאטה, בין אם כדי להבין איך הסיפורים שלהם נקלטים ובין אם כדי לבסס את הסיפורים שלהם על דאטה״.

מה הגורם שצפוי להציב ב-2016 את הסכנה או האתגר הגדול ביותר על חופש העיתונות?

״ממשלת ישראל. האיום הכי גדול על התקשורת בישראל כיום מגיע מהמדינה, מהשתלטות וכוחניות. השיח שמייצרת ממשלת ישראל לגבי התקשורת. זאת הסכנה הכי גדולה״.

האם אתה צופה שתהיה לתקשורת ב-2016 יותר השפעה, או פחות?

״באופן כללי בישראל ארגוני התקשורת הולכים ונחלשים. חופש הפעולה שלהם, מרחב התמרון שלהם בכל מה שקשור בחופש הביטוי רק הולך ונחלש בארץ״.

מה צריך לקרות כדי שנראה השנה יותר נשים בתקשורת?

״אם אני מסתכל על בית הספר שלי, ברובו לומדות סטודנטיות ולא סטודנטים. זאת אומרת, תקשורת זה מקצוע שמושך נשים אבל זה מקצוע נורא קשה. אני חושב שמודעות מצד אמצעי התקשורת זה הצעד הראשון. להבין שהם צריכים יותר נשים. אני חושב שנשים הופכות מערכות עיתונאיות לטובות יותר, וברגע שאמצעי התקשורת יבינו את זה אולי הם ינסו לעודד יותר ויותר נשים להיכנס״.*

אקטואליה
{ לכתבה "עיתונאים, עם של…" לא התפרסמו תגובות }