פליטים בדרכם לגרמניה (תמונה: פליקר)

לאן הולכים מכאן?

משבר הפליטים, המטלטל בימים אלה את אירופה כולה ואת גרמניה בפרט, הוא רגע חשוב, היסטורי, שעשוי לעצב את אופייה של היבשת והעולם לשנים ארוכות. משלחת של 16 סטודנטים מהחוג לתקשורת נסעה למינכן לתעד את הנושא מקרוב. אלה הרשמים שלהם. פרויקט בינלאומי מיוחד

בישראל, צרכני אמצעי התקשורת, ובוודאי האנשים שאמונים על הסיקור, העיתונאים, מופצצים בזרם בלתי פוסק של מידע על אודות המצב הביטחוני, המערכת הפוליטית המקומית, מעמדה של ישראל בעולם, סוגיות כלכליות וחברתיות פנימיות ועוד. רובנו חיים את השטף הבלתי פוסק הזה 24/7, עד כדי חוסר יכולת כמעט להכיל גם נושאים אחרים, סוגיות אחרות, קונפליקטים במקומות זרים. לכן ההזדמנות לצלול לסוגיה שמתנהלת אלפי קילומטרים מכאן, כמו סוגיית הפליטים באירופה וההתמודדות של גרמניה עמה – רגע חשוב, היסטורי, שעשוי לעצב את אופייה של אירופה ושל העולם לעוד שנים – מרעננת כל כך.

ההזדמנות הזאת נפלה בחלקם של 16 סטודנטים מהחוג לתקשורת באוניברסיטת תל אביב, במסגרת חילופי משלחות עם קבוצה מקבילה מ-Deutsche Journalistenschule, בית הספר הגרמני לעיתונות במינכן, וזאת במימונה של השלוחה הישראלית של קרן הנס זיידל הגרמנית. הקבוצה נסעה למינכן ב-18.7 למשך שבוע, ויום אחרי חזרתה, הגיעה הקבוצה המקבילה של 16 סטודנטים גרמנים לתל אביב. מטרת הביקור הכפול הייתה יצירתם של שני פרויקטים עיתונאיים, שכל אחד מהם יעסוק בסוגיית הפליטים המתרחשת במדינה המארחת (אם כי במתכונות מעט שונות).

בקיצור נמרץ, המצב המורכב והעדין שבו נמצאת כיום גרמניה, החל להתעצב ברובו בקיץ שעבר, כאשר בעקבות סדרת שינויים גאו-פוליטיים משמעותיים – פתיחת הגבול בין סוריה לתורכיה, החלת גיוס חובה על צעירים סורים והיווצרותה לראשונה של אפשרות הגעה רגלית לאירופה ממדינות המזרח התיכון – החל לפקוד את היבשת זרם אדיר של פליטים, לעתים אלפים ביום. לאחר מספר שבועות של כאוס במדינות הגבול של אירופה – בעיקר הונגריה ואוסטריה – הכריזה קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, שבהיותה המדינה החזקה והמובילה באיחוד, תחל גרמניה במדיניות פתיחת שערים טוטלית לפליטים.

האופוריה המסוימת שבה התקבלו תחילה דבריה של מרקל התחלפה לאורך השנה בסקפטיות גוברת ואף בנסיגה מסוימת מהרעיונות המקוריים והמתירניים עליהם דובר – תוצאה של ההתוודעות למספרי הפליטים האמיתיים (בגרמניה עברו בשנה שעברה כ-1.2 מיליון פליטים, מבקשי מקלט ומהגרים), של שרשרת אירועי התקיפה שהתרחשו בערב השנה בעיר קלן בגרמניה בידי מהגרים, וכמובן, של סדרת הפיגועים שפקדה את אירופה מאז, בין היתר בפריז, בריסל ובניס.

גם מינכן חטפה. הפיגוע הגדול בעיר, במרכז הקניות אולימפיה, התרחש בעיצומה של שהות המשלחת שם. הוא חשף התנהלות מקומית חרֶדַה, השבתה כוללת של אמצעי התחבורה והפיכתו של הכרך המבעבע, למשך מספר שעות, לעיר רפאים. בסך הכל התרחשו במהלך הביקור במינכן, בירת בוואריה, שלושה פיגועים בפרובינציה הדרום-הגרמנית הזאת. הם הגבירו עוד יותר את תשומת הלב הציבורית בגרמניה סביב הסוגיה, שממילא נידונה שם באינטנסיביות, כאשר לאף אחד אין מושג כרגע כיצד תיפתר.

הכתבות שעל בסיסן נוצר הפרויקט העיתונאי שלפניכם, מתבססות על סדרת מפגשים שנערכו עם גורמים רשמיים, פוליטיקאים, עיתונאים, מנהלי גופי תקשורת וכמובן, גם עם הפליטים עצמם. במרבית המפגשים נכחה הקבוצה כולה, והוגדרו צמד אנשים שינהלו את המפגש בתצורה של ריאיון עיתונאי. בד בבד, הורכבה העבודה העיתונאית גם משורה של שיחות רקע, דיאלוג מתמיד עם הקבוצה המקבילה ושיתוף פעולה פורה איתה, שלקח חלק בעיקר מאחורי הקלעים – בתיאום הפגישות, שלבי התחקיר השונים ושיחות על מכונת הקפה אודות הפוליטיקה המקומית.

נדירים המקרים שיוצא לקבוצה עיתונאית לשתף פעולה בצורה כה צמודה עם קבוצה מקבילה ממדינה אחרת, וכאן המקום להודות לקרן הנס זיידל, על היוזמה הנהדרת, ובאופן ספציפי לאחראית הפרויקטים בקרן, נעמי מיטלמן, שהגתה את המיזם ואף ליוותה אותו במסירות בשבוע במינכן, וכן לראש השלוחה הישראלית של הקרן בישראל, ריצ'רד אסבק. תודה נוספת גם ליורג סדרוז'ינסקי (Jörg Sadrozinski), מנהל בית הספר הגרמני לעיתונות במינכן, שעמל על עיצוב הפרויקט, תיאום הפגישות והכנסת האורחים החד-פעמית שלה זכינו במינכן; לאחראי הסדנאות המעשיות של החוג לתקשורת, דוד גלבוע, היוזם הנוסף של הפרויקט מהצד הישראלי; ולראש החוג, ד"ר דניאל דור.

איתי זיו, עורך אתר "כותרת"

המשלחת

השתתפו בפרויקט: חלי כגן, מעיין סוסן, הילה קובץ', נוי מאיה, דניאל באס, ענבר יושע, איתי פת-יה, בר פינטו, עומר גרזון, ניר ישראלי, שיר הדר, גלעד רפפורט, בניה קוודרט, יארא אבו-סאלאח, לי קפיטולניק, עדן ירמי

עוד בפרויקט:

שר הפנים הבווארי, יואכים הרמן, משוכנע שאירופה צריכה לסגור את גבולותיה

כיצד מתמודדים פליטים להט"ב עם הקושי הכפול מולו הם ניצבים?

אחמד עבאס וטהא ח'בת, צמד פליטים סוריים, שרים למען השלום

כתבת הרדיו ליסה וייס, המכסה את נושא הפליטים, מספרת על הדילמות והקשיים בסיקור

שרלוטה קנובלך, נשיאת הקהילה היהודית במינכן, מתריעה מכניסה לא מבוקרת של פליטים ממדינות ערב

הסיפור המופלא של המלון "גרנד הוטל קוסמופוליס", אקס-טריטוריה המשלבת אמנות ומקלט מדיני

כיצד העיתונות הגרמנית מתמודדת עם משבר הפליטים?

מה עמדת משרד החוץ הישראלי ביחס למציאות החדשה שגרמניה ניצבת פניה?*

אקטואליה כללי מגזין פרויקט מינכן